مستندواره

 ۱. آسوده بخواب کوروش

شاهان قاجار و پهلوی اصلی‌ترین مدعیان مالکیت بر بحرین بودند. به گفتهٔ مورخین، از ۸۰ سال پیش از میلاد مسیح(ع) بحرین جزئی از ایران به شمار می‌رفت. جزیره‌ای در جنوب خلیج فارس که در سال ۱۱۶۰ ه.ش به اشغال آل خلیفه درآمد و در سال ۱۲۷۰ ه.ش به چنگ بریتانیا افتاد. مستند «آسوده بخواب کوروش» دربارهٔ عقب‌نشینی محمدرضا پهلوی از بازپس‌‌گیری بحرین و دخالت‌های استعمارگرانه بریتانیا است؛ توطئه‌ای که جدایی بحرین در ۲۳ مرداد ۱۳۵۰ ه.ش را رقم زد.

sdihdfjvh

۲. قمار

مستند «قمار» در ۸۰ دقیقه به مذاکرات مخفیانه رابرت مک فارلین، مشاور امنیت ملی دولت ریگان، و آیت‌الله هاشمی رفسنجانی می‌پردازد.
مذاکراتی که از سال ۱۳۶۴ شروع و در سال ۱۳۶۵ پایان یافت و بعدها به مذاکرات مک فارلین یا ایران گیت معروف شد.
همچنین کتابی با همین نام همزمان با مستند قمار رونمایی شده است.

۳. قائم مقام

مستند «قائم مقام» زندگی پرفراز و نشیب آیت الله حسینعلی منتظری را شرح می‌دهد. ایشان از شاگردان مکتب امام(ره) و یاور ایشان در انقلاب اسلامی بودند و نقش مهمی در مبارزات ایفا کردند. آیت الله منتظری در تیرماه سال ۱۳۶۴ توسط مجلس خبرگان به عنوان قائم مقام امام خمینی(ره) منصوب شدند؛ اما بیش از چهار سال در سیاست دوام نیاوردند.

۴. ترور سرچشمه

در هفتم تیرماه ۱۳۶۰ منافقین خیانتی نابخشودنی به انقلاب اسلامی کردند. پس از گذشت شش روز از عزل بنی صدر، آیت الله سید محمد حسینی بهشتی، رییس دیوان عالی کشور، با بیش از ۷۰ نفر از سیاستمداران و دولتمردان در دفتر حزب جمهوری به شهادت رسیدند.
مستند «ترور سرچشمه» اتفاقات این ترور خونین را بیان کرده و با افرادی که در این ماجرا دخیل بودند، مصاحبه می‌کند.

۵.طیب

مستند «طیب» داستان زندگی طیب حاج رضایی را روایت می‌کند. او در سال ۱۲۹۰ در تهران به دنیا آمد و بارها به دلیل درگیری بازداشت شد. طیب در کودتا ۲۸ مرداد حضور داشت و در آن برهه از موافقان حکومت پهلوی بود؛ اما بعدها به کل تغییر عقیده داد و به انقلابیون پیوست. او پس از رویداد ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ دستگیر شد و سرانجام در ۱۱ آبان همان سال توسط رژیم شاهنشاهی اعدام گردید.

۶. سازمان

سازمان مجاهدین خلق در ابتدا گروهی مخفی بود که با هدف مبارزه علیه رژیم پهلوی و با عقایدی اسلامی در سال ۱۳۴۴ تشکیل شد؛ امّا پس از اعدام رهبران سازمان در سال ۱۳۵۰ توسط ساواک، این سازمان دستخوش تغییراتی اساسی شد. اعضا و سران سازمان دیگر برای دین جایگاهی قائل نشدند و از ایدئولوژی های جدید استقبال کردند. این سازمان پس از انقلاب مخالفت خود را با جمهوری اسلامی اعلام کرد و از سال ۱۳۶۰ با انجام عملیات های مسلحانه بسیاری از مقامات بلندپایه و مردم بی‌گناه را به شهادت رساند.
«سازمان» مستندی کامل و بی‌نقص است که تمامی ابعاد این گروه را تحلیل می‌کند.

۷. آقای نخست وزیر

دکتر مصدق در اردیبهشت ماه سال ۱۳۳۰ با رأی اکثر نمایندگان مجلس به نخست وزیری رسید. مصدق پیش از این به عنوان نماینده نقش فعالی در طرح ملی شدن صنعت نفت ایفا کرد؛ وی پس از به نخست وزیری رسیدن این طرح را اجرا کرد. او در ۲۵ تیرماه ۱۳۳۱ و به دلیل نارضایتی از دخالت‌های ارتشیان و دربار در انتخابات دورهٔ هفدهم مجلس، استعفا داد. اما مردم در پی چهار روز تظاهرات توانستند دکتر مصدق را باری دیگر به سمت خود برگردانند.
در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و پس از توطئه‌های بسیار، دربار پهلوی با کمک دولت انگلیس و آمریکا توانست کودتایی علیه دولت مصدق به راه بیندازد؛ این کودتا تیر خلاصی بود تا دکتر مصدق تسلیم کودتاچیان شود و دوران نخست وزیری ایشان پایان یابد.
مستند «آقای نخست وزیر» تمام این اتفاقات را که به مدت ۲۸ ماه آرامش را از کشور ربوده بود، مو به مو شرح می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست